Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
En bild på Josef Alin medicinsk sekreterare

Ett givande jobb med stor efterfrågan

Josef Alin arbetar som medicinsk sekreterare på ortopedmottagningen på Västerviks sjukhus och han berättar vad han gör i sitt arbete:

– Det är främst journalskrivning och arbetet som hör till det. Jag sitter även i vår reception och då är det förstås mer patientkontakt vilket är roligt och ger arbetet mer variation. Inom kort kommer jag att vara på vår avdelning också där man har helt andra uppgifter jämfört med mottagningen.

Arbetsuppgifterna som medicinsk sekreterare kan variera beroende på var i Region Kalmar län som du arbetar, men de flesta medicinska sekreterare hanterar någon form av journalskrivning.

Varför ville du bli medicinsk sekreterare?

– Jag ville vara en del av något som kändes givande, både för andra och mig själv, och som samtidigt var något helt annat än det jag arbetat med tidigare. Yrket är ju lite hemligt, jag kände inte till rollen som medicinsk sekreterare innan jag började söka aktivt.

Josef har skolat om sig från illustratör och grafisk formgivare till medicinsk sekreterare och är anställd på Västerviks sjukhus sedan ett halvår tillbaka.

– Det är stor efterfrågan på medicinska sekreterare vilket är tacksamt eftersom jag bor i Västervik med min familj och vill kunna bo nära jobbet. Jag har pendlat till olika större städer under många år tidigare och är glad över att slippa det nu.

Vad är det bästa med att arbeta som medicinsk sekreterare?

– Jag tycker om kommunikation och att behöva brottas lite med språket. Den medicinska terminologin kan vara utmanande samtidigt som vi vill vara tydliga för patienten i journalerna. Jag har lärt mig mycket nytt sedan jag började på ortopeden där vi nischar oss på allt som har med skelett, muskler och senor att göra. Sedan kan jag gilla att yrket är lite inrutat, på ett positivt sätt. Det ger en trygg grund som man sedan kan bygga på med nya kompetenser.

Är det några speciella egenskaper som är bra att ha?

– Det är en fördel att vara noggrann, kunna ha flera bollar i luften och vara bra på att organisera.

Varför började ju jobba just på Västerviks sjukhus och ortopedmottagningen?

– Jag hade nog en önskan om att arbeta på sjukhuset när jag påbörjade utbildningen. Så när det dök upp en tjänst här och en bekant dessutom tipsade mig passade jag på att söka. Kliniken och arbetsgruppen är mellanstor och jag var inte så bekant med ortopedin sedan tidigare och därför kändes det som att arbetsplatsen skulle vara givande för mig.

Vad är den största utmaningen med jobbet?

– I perioder kan det bli väldigt mycket på en och samma gång. När man är ny och inte har så mycket erfarenhet att luta sig mot kan det bli svårt att prioritera arbetet. Då är det skönt att ha kollegorna nära. Först kunde exempelvis receptionsarbetet med alla nya möten kännas stressande för mig som är van att jobba mer bakom kulisserna men i efterhand har jag märkt att det är väldigt roligt också.

Varför tycker du att man ska arbeta som medicinsk sekreterare? Tips till de som funderar på att söka jobb som detta?

– Det är ett sätt att arbeta i vården och bli en del av att faktiskt hjälpa människor. Jag vet många som har valt att sadla om från något annat eller som först uppmärksammat yrket genom undersköterskerollen men jag tycker verkligen att man ska in och läsa mer om man är intresserad.