Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Hitta på sidan

Hitta på sidan
Agneta Hellström gör el-arbete i innertak

Agneta Hellström, elektriker

Tillsammans med sina två kollegor fixar Agneta det mesta som rör elen inom Regionen Kalmar läns fastigheter och verksamheter i norra länet.

Vad gör du på jobbet?
– Massor av olika saker! Vi är tre el-tekniker som har olika ansvarsområden. Men man kan säga att vi gör det mesta inom el-området, allt från byte av ljuskällor till större elinstallationer.

– När det gäller el inom sjukvården är det mycket hängslen och livrem, allt måste fungera oavsett vad som händer. På sjukhuset har vi tre olika elförsörjningar. Allting är uppsäkrat för att det inte ska hända någonting.

Hur ser en vanlig arbetsdag dag?
– Vi är styrda av ett arbetsordersystem, det är där vi prioriterar utifrån vad som rapporterats in och behöver göras. Men det är ändå ett fritt arbete, man kan ofta planera sin dag själv. Om det kommer in en prio-ett-order så släpper man allt och åker dit, men ofta kommer de som ”prio tre” och då har vi en månad på oss att åtgärda det.

– Sen har vi också tillsyn och skötsel, det vill säga att se till att allt fungerar i grunden. Exempelvis nödutgångsskyltar. Jag har tillsyn en gång om året, men om jag får veta att en skylt slocknat eller åker förbi en svart skylt, så fixar jag den på en gång.

Vad är det mest utmanande?
– Egentligen att vad som helst kan hända. En person kan fastna i en hiss eller så kan strömmen gå och då måste reservkraften fungera. Det är spännande när det händer något man inte är beredd på, det bryter av i vardagen. Sen kan det så klart också ge ett stresspåslag. Men det finns alltid någon att fråga om det är något. Man behöver inte lösa allt själv, vi är ett team.

Vilka egenskaper är bra att ha för att trivas i din roll?
– Man måste vara en sjuhelsikes servicemänniska. Ena stunden säger man ”det fixar vi”, andra stunden trippar man på tårna för att inte störa verksamheten när man ska lösa det. Man måste vara formbar i situationen, professionell och smidig, för att inte vara i vägen. Det gäller att ha en dialog och vara flexibel för att på bästa sätt lösa problemen som uppstår.

Vad motiverar dig i vardagen?
– Variationen. När jag jobbade i privata sektorn var jag på skitiga byggen och visste att jag skulle dra kabel i en månad. Det händer inte här! Nu är det variation i både arbetsuppgifter och typ av arbeten, plus att man träffar människor. Stor del av min tid är jag på sjukhuset och här är det väldigt trevlig stämning. Att arbetet innebär frihet under ansvar är också en hög motivator.

Vilka utmaningar ser du i framtiden?
– Att tekniken utvecklas så fort. Det märks vid nybyggen, i och med att det är lång projekteringstid hinner det komma mycket ny teknik innan bygget är klart. Men det märks också i det avseendet att man tidigare kunde laga saker som gick sönder, nu får man skicka iväg för reparation eller kassera. I framtiden kommer man nog behöva bli mer nischad i det man gör.