Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp

Hitta på sidan

Hitta på sidan
Magnus Klase

Magnus Klase, säkerhetssamordnare för brand och tillträde

Magnus brinner för att minska risken för brand, hot, våld, inbrott och skadegörelse genom att skapa bra förutsättningar och höja säkerhetstänket hos personalen.

Vad innebär det att vara säkerhetssamordnare?
– Att man jobbar med Region Kalmar läns säkerhet. Det handlar både om brandfrågor och övrig säkerhet i form av exempelvis skalskydd, det vill säga rätt beslag på våra dörrar, inbrottslarm, överfallslarm och bråklarm. Vid byggprojekt stöttar vi verksamheterna, så att de får rätt produkt på rätt ställe, till rätt pris. Jag sitter även i regionens försäkringsgrupp och bidrar med underlag när vi ska upphandla försäkringar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– De varierande arbetsuppgifterna, och att jag får jobba med säkerhetsfrågor. Jag ser det inte riktigt som ett jobb, mer som ett intresse. Jag kommer från räddningstjänstsidan och har sett hur illa det kan gå, och vet att små enkla medel kan göra stor skillnad. Sedan kan det gå fel ändå, men då har man i alla fall försökt att skapa rätt förutsättningar. Jag anser att man ska lägga krutet innan någonting händer. Det är då man får ut mest för varje enskild krona. Det är avsaknaden av säkerhet som är dyr.

Hur viktig är säkerhetsfrågan?
– Jätteviktig, skulle jag säga. Vårt huvuduppdrag är ett bedriva sjukvård 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Om det börjar brinna på en vårdavdelning kan den behöva stängas för renovering. Då har vi misslyckats med vårt uppdrag. Det blir också väldigt kostsamt. När detta händer har vi inte gett personalen rätt förutsättningar och man har inte höjt ribban för att minska riskerna.

– I region Kalmar län har vi väldigt få brandtillbud. Det viktigaste brandskyddet vi har är personalen. Det är viktigt att de kan se riskera och undanröja faran innan det händer. Och när olyckan ändå är framme är det viktigt att vi har gett dem kunskap och rätt förutsättningar, så att de vet vad de ska göra. Detta är exakt vad som hände när en liten brand uppstod på en hälsocentral i Västervik. Personalen agerade snabbt, så när räddningstjänsten kom var branden redan släckt.

– Hot och våld är en annan fråga som vi är många som jobbar med. Det är något som ökar i samhället, och vi ser allvarligt på det.

Hur trivs du på jobbet?
– Jättebra! Det är en trevlig gemenskap bland kollegorna. Det finns ingen prestige, alla vill hjälpas åt för att göra ett så bra resultat som möjligt. Om vi skulle gjort fel eller missat någonting så är det inga konstigheter. Det är både högt och brett i tak på vår avdelning, vi jobbar åt samma mål.

– Jag gillar att få vara med och höja säkerhetstänket och påverka utvecklingen inom regionen. För man ska komma ihåg att vårdpersonal och andra som jobbar inom regionen inte har börjat på sina jobb för att de är intresserade av brand och tillträde. De är duktiga på sin nisch och man kan inte begära att de ska vara experter på exempelvis brandsläckning. Vår uppgift är att hjälpa dem i säkerhetsarbetet, det är därför vår funktion finns.