Här hittar du svar om covid-19
Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Följande gäller:
Stanna hemma vid symtom
- Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig.
- Läs mer om hur du ska agera om du eller någon i hushållet har symtom eller blivit smittad av covid-19 här.
Begränsa nya nära kontakter
- Umgås bara med personer du normalt träffar. Personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
- Håll alltid avstånd till personer du träffar och umgås helst utomhus.
Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
- Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus.
- Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
- Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.
Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
- Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett.
- Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
- Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.
Arbeta hemifrån så ofta du kan
- Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
- Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.
Hålla en god handhygien
- Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
- Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.
Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp
- Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
- Besök på äldreboenden ska ske under säkra former. Följ boendets besöksrutiner.
Regionala rekommendationer i Kalmar län
På grund av hög och ökande smittspridning i länet bedömer smittskyddsläkaren i Kalmar län att det är nödvändigt att som tillägg till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd utfärda särskilda rekommendationer för Kalmar län. De skärpta rekommendationerna gäller från och med den 1 april 2021 och till och med den 16 maj med löpande omprövning utifrån smittoläget i länet.
Gymnasieskolor
Smittskyddsläkaren rekommenderar att gymnasieskolorna i länet fortsätter att bedriva en kombination av när- och distansundervisning från den 1 april till och med den 30 april 2021. Beslutet avseende omfattningen ligger hos den enskilde huvudmannen och det lokala smittspridningsläget ska vägas in i bedömningen. Samråd har skett med representanter för gymnasieskolans huvudmän och smittskyddsläkaren har en kontinuerlig dialog med dessa. Rekommendationen omprövas löpande utifrån rådande smittläge.
Grundskolor
För högstadiet rekommenderas att undervisningen bedrivs utan risk för trängsel. För låg- och mellanstadiet är det viktigt att i möjligaste mån inte blanda olika grupper av elever under skoldagen. Smittskyddsläkaren rekommenderar att det lokala smittoläget ska vägas in i bedömningen när huvudmannen beslutar om eventuell fjärr- eller distansundervisning för högstadiet under veckan efter påsklovet, dvs vecka 15.
Munskydd
Det finns situationer där det kan uppstå nära kontakter mellan personer under en längre tid och där munskydd kan minska risken för smitta.
Observera att munskydd inte ersätter övriga allmänna rekommendationer om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
Använd alltid CE-märkt engångsmunskydd och förvissa dig om att du vet hur det ska användas på ett smittsäkert sätt, se Folkhälsomyndighetens information.
Rekommendationen om att använda munskydd gäller dig som är 16 år eller äldre. Barn behöver inte använda munskydd.
Munskydd i kollektivtrafiken
Använd munskydd när du åker med kollektivtrafiken. Det gäller alla tider på dygnet och så länge som det finns en utbredd smittspridning i Kalmar län.
Munskydd i skolmiljö
Bred munskyddsanvändning i skolmiljön bedöms inte vara en verkningsfull åtgärd.
Situationer med nära kontakter mellan vuxna i grund- och förskola samt mellan vuxna och/eller mellan elever i gymnasieskolan bör riskbedömas i likhet med andra arbetsplatser. I första hand bör andra åtgärder vidtas men om dessa inte bedöms vara tillräckliga kan munskydd vara en åtgärd som kan vara relevant för att ytterligare minska risken för smittspridning i den specifika situationen.
Användning av munskydd på arbetsplatser
På arbetsplatser kan det i vissa situationer vara svårt att undvika nära kontakter mellan människor. Dessa situationer bör identifieras gemensamt av berörda arbetsgivare och arbetstagare. Rutiner för hur munskydd ska användas, inklusive hur de bärs och hanteras, bör tas fram utifrån det identifierade behovet.
Munskydd på arbetsplatser vid konstaterad smitta
Användning av munskydd rekommenderas för arbetstagare när:
- arbetstagare med konstaterad infektion har vistats i verksamheten i smittsamt skede och
- tillräckligt avstånd mellan arbetstagare inte kan säkerställas
- Användning av munskydd rekommenderas till och med sju dagar efter det att det senaste konstaterade fallet har vistats på arbetsplatsen i smittsamt skede.
Du som är vaccinerad
För vaccinerade rekommenderar Folkhälsomyndigheten vissa lättnader i förhållningsregler och restriktioner. I grunden avses att, framför allt, äldre personer (över 70 år) som varit isolerade under lång tid får röra sig friare i samhället, till exempel besöka butiker, och att träffa nära familjemedlemmar. Smittskyddsläkaren rekommenderar med hänsyn till det allvarliga smittläget, alla vaccinerade att följa de allmänna och de regionala rekommendationerna.
Vaccination mot covid-19
Vaccinationerna mot covid-19 är nu igång. Region Kalmar län följer den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten anger.
Läs mer planeringen och om vaccination på 1177 Vårdguiden
Statistik om covid-19 i Kalmar län
Lägesbild i Kalmar län, uppdateras dagligen kl 11:20 (om dagens uppgifter inte visas kan du behöva uppdatera sidan i din webbläsare eller rensa historiken). Statistiken hämtas ur regionens journalsystem och kan därför skilja sig från Folkhälsomyndighetens siffror som bygger på andra källor.
Vi hänvisar även till Folkhälsomyndighetens uppdatering över bekräftade fall i Sverige.
Mer statistik om sjukvården och samhällskonsekvenser i Kalmar län under covid-19-pandemin hittar du på vår statistiksida: Fakta om Kalmar län
Information about covid-19 in other languages
Link to information in multiple languages about covid-19.
Mer information
Nedan hittar du länkar till aktuell information från olika myndigheter och 1177 Vårdguiden. Har du frågor av allmän karaktär kring coronaviruset – ring 113 13.
Frågor och svar
Information om hur du bokar en provtagning om du har symtom eller antikroppstestning finns på 1177.se.
Allmänna frågor kring bokning och provtagning kan du ställa till corona@regionkalmar.se. Vi som svarar på den adressen kan dock inte ge sjukvårdsråd och du ska inte skicka känsliga personuppgifter.
Du hittar information om symtom, när du ska stanna hemma och hur du ska göra om någon i ditt hushåll blivit sjuk i covid-19 på 1177.se.
Se även frågan om smittspårning här nedan.
Besöksförbud gäller på vårdavdelningarna på länets tre sjukhus. Det innebär att det inte är möjligt att besöka vän eller anhörig som är inlagd på vårdavdelning. Om det finns särskilda skäl kan man få tillstånd att besöka en patient. Beslut tas då av aktuell vårdavdelning. Är du frisk och ska på ett mottagningsbesök så kom om möjligt ensam. Gäller inte dig med behov av ledsagare.
Sjukhusets restauranger bara för personal
För att minska risken för smittspridning är sjukhusens restauranger endast öppna för anställda inom Region Kalmar län. Tack för visad hänsyn!
Vi har samlat de regionala stöd som vi erbjuder till företag och kulturorganisationer i Kalmar län för att hjälpa samhället under covid-19-pandemin. Vi har också listat de stödinsatser som vi är med och finansierar samt länkar som kan underlätta för dig att få koll på de nationella stöden.
Det finns även en vägledning för dig som är arbetsgivare, privat företagare eller ansvarig för en verksamhet.
Syftet med vägledningen är att ge råd för att kunna förbereda inför ett utbrott av covid-19 på en arbetsplats eller verksamhet. Den beskriver även smittskyddsläkarens ansvar och hur en smittspårning går till.
Läs mer: När smittan kommer
Det är alltid den ansvariga verksamheten eller arrangören som behöver bedöma om aktiviteten kan genomföras enligt de föreskrifter och allmänna råd som gäller. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten som har samlat checklistor och råd:
Information till verksamheter - Folkhälsomyndigheten
Polisen beslutar tillstånd för evenemang som faller under ordningslagen.
Smittskyddsenheten i Region Kalmar län kan inte godkänna eller avslå evenemang eller liknande. Inte heller stänga verksamheter.
Vi smittspårar i dagsläget samtliga bekräftade fall av covid-19 i Region Kalmar län. Det innebär:
- Att man kartlägger det bekräftade fallets nära kontakter och identifierar vilka som kan vara utsatta för smitta. Detta kan ske via ett formulär som den smittade får svara på via e-tjänsterna på 1177.se eller vid kontakt med en smittspårare.
- Den som är konstaterad smittad får informationen Till dig med bekräftad covid-19 och ska omgående informera de personer i sin närhet som kan vara utsatta för smitta av covid-19. Den smittsamma perioden sträcker sig vanligtvis från 48 timmar före de första symtomen och minst sju dagar framåt. Informationssidan Till dig som kan vara utsatt för smitta av covid-19 ska förmedlas till personer som man träffat från och med 48 timmar innan man fick sina första symtom och som man har träffat i mer än 15 minuter på mindre avstånd än 2 meter.
Särskilda förhållningsregler gäller för de som bor tillsammans med någon som är bekräftat smittad. Dessa regler ska den som är smittad informera om. Läs mer i smittskyddsläkarföreningens smittskyddsblad.
-
Man ska också informera sin arbetsgivare/verksamhetsansvarig/skola/förskola om man har vistats på arbetsplatsen eller i en verksamhet i smittsamt skede. Arbetsgivaren/verksamhetsansvarig ska påbörja smittspårning enligt instruktioner i vägledningen ”När smittan kommer”. Arbetar man inom vård och omsorg gäller särskilda rutiner och smittspårningen organiseras av smittspårningsenheten som kontaktar arbetsgivaren.
I en vardag med restriktioner, begränsade sociala kontakter och ökad oro är det lätt att måendet påverkas negativt. Om du mår så dåligt att du behöver hjälp så finns det stöd att få.
På 1177.se finns kontaktuppgifter till olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet och på telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.
Vårdriktlinjer och annan information för dig som arbetar inom vård och omsorg
Du som arbetar inom privat eller kommunal vård och omsorg hittar information såsom rutiner och riktlinjer för smittspårning och vaccinationer med mera på vår webbplats Samarbetsportalen.