Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Gul profilbild med regionens logotype.
Pressmeddelande 2022-06-07

Årets konstnärsbelöningar utsedda

Uddenberg-Nordingska Stiftelsens konstnärsbelöning delas 2022 ut till sex personer som tillsammans får en rekordstor summa.

Systrarna Bodil och Ylva Magnusson som växt upp på sydöstra Öland på bondgården Nygård för vardera 75 000 kronor.

Bodil Magnusson belönas för sina skulpturer i glas, ofta tillsammans med metall och sten. Hon gör änglar som rör sig med historiens vingslag, genom heliga mytologiska landskap.

Ylva Magnusson får sitt pris för sina textiltryck och skulpturer. Hon har ett jordnära och färgstarkt formspråk och humor genomlyser hennes bilder.

Max Andersson, serieskapare och filmkonstnär, tilldelas en belöning på 75 000 kronor. Han är född i Karesuando men uppvuxen på en gård i Ebbelunda på Öland. Tills nyligen bosatt i Berlin där han arbetade, men har nu flyttat tillbaka till fädernesgården.

Max Andersson får sitt pris för sina mycket originella, vackra, roliga och hemska serieteckningar och dito kortfilmer. Han är en högt kvalitativ och begåvad konstnär, som bjuder på mer än ögat ser.

Utöver dessa belönas tre elever vid Capellagården med vardera 5 000 kronor. De är Åsa Wellander inom keramik, Elena Meneghini inom textil och Olof Davidsson inom möbel.

Uddenberg-Nordingska Stiftelsen har sedan starten 1983 årligen delat ut belöningar för att bland annat främja konstnärlig utbildning och undervisning. Det är direktavkastningen på förvaltat kapital som delas ut i belöningar. Stiftelsen står under länsstyrelsens tillsyn och leds av en styrelse bestående av representanter från Region Kalmar län, Mörbylånga kommun, Konstakademin och Länsstyrelsen Kalmar län.

Prisutdelningen sker på Capellagården den 16 juni kl 16.00.

Mer information

Ingeborg Eriksson, ordförande i Uddenberg-Nordingska Stiftelsen           
070-642 41 96

Max Andersson                                                                                           
073-733 43 44

Bodil Magnusson                                                                                         
073-444 79 05

Ylva Magnusson                                                                                           
076-162 94 31

                                                    

Uppdaterad 3 augusti 2023 Lämna synpunkter på innehållet