Illustration med läkare
Pressmeddelande 2019-09-09

AT-läkarna ger Kalmar och Oskarshamn högre betyg

Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus tillhör de sjukhus som klättrar mest i årets AT-rankning, som presenterades på måndagen.

Årligen skickar Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) ut en enkät till samtliga AT-läkare som får sätta betyg på sin utbildningsort. Totalt är det de fyra blocken medicin, kirurgi, psykiatri och allmänmedicin som AT-läkarna får betygsätta utifrån introduktion, handledning, instruktion, utbildning, kollegialt stöd och ett sammanvägt betyg.

Bäst i länet hamnar återigen Västervik sjukhus på 15:e plats med 5,3 poäng av 6,0 möjliga. Därmed hamnar Västervik en bra bit över snittet på 4,81 för de 67 sjukhus som ingår i rankningen.

- Västervik har år efter år fått bra betyg av AT-läkarna och är också i år nära den absoluta toppen. Det är några tiondelar som skiljer, säger Thomas Lavergren övergripande studierektor för AT-läkarna inom Region Kalmar län.

Även om Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus hamnar något efter Västervik i poäng är det de sjukhusen som är bland dem som förbättrat sig mest i Sverige.

Länssjukhuset har gått upp 23 placeringar om hamnar på en 22:a plats 0,17 poäng efter Västerviks sjukhus och Oskarshamn har gått upp 20 placeringar till plats 47 med 4,5 poäng. I Oskarshamn rankas psykiatriblocket, vars slutna del sker i Västervik, näst högst i landet. Samtliga tre sjukhus sticker ut med ett väldigt högt kollegialt stöd just inom psykiatriblocket. Också inom medicin- och kirurgblocken i Västervik och allmänmedicin i Oskarshamns är just betyget på det kollegiala stödet högt.

- Det är glädjande att se utvecklingen både i Kalmar och Oskarshamn. Nu ser vi resultat av ett flerårigt arbete för att förbättra AT-utbildningen, säger Thomas Lavergren.

Fakta/AT

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

I årets enkät är det sammanlagt 67 AT-orter som rankats av drygt 1 700 AT-läkare som svarat på frågorna.

Relaterat på andra webbplatser

Uppdaterad 9 september 2019 Lämna synpunkter på innehållet