Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på barn vid strand.
Pressmeddelande 2022-04-06

Över tre miljoner gästnätter

För första gången sedan 2007 är antalet gästnätter i länet över tre miljoner. Antalet gästnätter i Kalmar län under 2021 var 3 128 980.

Det framgår av nya siffror som SCB och Tillväxtverket presenterade på onsdagen. Det är en ökning med 812 356 gästnätter, eller 35 procent, jämfört med 2020. Innan pandemin, år 2019, hade Kalmar län 2,9 miljoner gästnätter, men under 2020 sjönk antalet till 2,3 miljoner.

Av alla gästnätter under 2021 var 91 procent svenska, medan 9 procent var utländska. Flest gäster kom från Tyskland, följt av Danmark, Polen, Nederländerna och Norge. Gästnätter på camping stod för 60 procent, hotell för 26 procent och resten bestod av gästnätter på vandrarhem, stugor och lägenheter.

Flest gästnätter var det i Borgholms kommun, följt av Västervik, Kalmar och Mörbylånga kommuner. Vimmerby kommun stod för den största ökningen, sannolikt på grund av att Astrid Lindgrens Värld var stängt under sommaren 2020.

Jämfört med andra regioner i Sverige är Kalmar län fortfarande störst efter de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland när det gäller antalet gästnätter under sommarmånaderna. När hela årets gästnätter räknas samman ligger Kalmar län femma efter storstadsregionerna och Dalarna.

- Det är glädjande att se att vi fortfarande är i topp i landet inom besöksnäringen, för den är otroligt viktig för utvecklingen av vårt län. Vi ser att vi under pandemin generellt sett klarat oss väldigt bra i jämförelse med andra delar av landet, men många som jobbar inom besöksnäringen har ändå haft det tufft under de senaste två åren, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör.

Region Kalmar läns analytiker kommer nu utifrån fjolårets siffror att ta fram ett underlag i det fortsatta arbetet för länets utveckling.

Läs mer

Relaterat på andra webbplatser

Uppdaterad 6 april 2022 Lämna synpunkter på innehållet