Dekorbild
Pressmeddelande 2020-03-10

Första fallet av nya coronaviruset i Kalmar län

Under tisdagen bekräftade provresultat att en man i Kalmar län har smittats av det nya coronaviruset.

Mannen som är i 50-årsåldern kom i början av mars hem från ett besök i Österrike. I anslutning till detta insjuknade han och tog kontakt med 1177 Vårdguiden på telefon. Han fick prata med en infektionsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar och på tisdagsmorgonen togs prover för covid-19. På eftermiddagen bekräftade analysen att han smittats av det nya coronaviruset.

- Just nu görs en bedömning av hur patienten mår och utifrån det avgörs om han behöver vård på sjukhus eller i hemmet. Patienten har också fått tydliga förhållningsregler hur han ska bete sig fram tills han är smittfri. Vi har också påbörjat sedvanlig kontaktspårning för att identifiera de närkontakter som patienten har haft, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Region Kalmar län provtar löpande personer som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier för provtagning avseende det nya coronaviruset.

Provtagningen sker i det tält som finns vid infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och från och med i morgon planeras motsvarande provtagning också ske vid Västerviks sjukhus.

Har man symtom och varit i riskområde ska man ringa till 1177 som bedömer om man behöver prata med en infektionsläkare. Denne tar då ställning till om prov ska tas eller inte.

Analysen av proverna utförs sedan måndagen av mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar som samma dag kan ge svar på om en person är smittad.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, Region Kalmar län

Kontakt med smittskyddsläkaren sker via pressjouren                         0480-841 31