Pressmeddelande 2019-03-06

Cykelsatsning för medarbetarna

Nu erbjuder Region Kalmar län – länets största arbetsgivare - sina medarbetare att hyra cyklar som förmån genom bruttolöneavdrag.

Erbjudandet gäller alla tillsvidareanställda medarbetare. Under tre år kan man hyra cykel genom ett bruttolöneavdrag. Därefter kan man köpa loss cykeln.

- Det är en satsning på våra medarbetare, deras hälsa och vår gemensamma miljö. Vår förhoppning är naturligtvis att fler inspireras till att använda cykel till jobbet eller som en fritidsaktivitet, säger förhandlingschef Magnus Ivarsson, Region Kalmar län.

Idén om cykelsatsningen kom i ett medborgarförslag 2016. Efter fullmäktigebeslut och en upphandlingsprocess är det nu klart för medarbetarna att börja hyra cyklar och de kan välja mellan olika typer av både elcyklar och vanliga cyklar.

- Just elcyklar kanske kan locka några som bor lite längre ifrån jobbet att börja pendla med cykel, säger Magnus Ivarsson.

Region Kalmar län är med sina 7 000 medarbetare länets största arbetsgivare och därför en viktig aktör i den hållbara utvecklingen för hela regionen.

- Vi har ett ansvar att vara på tårna och skapa förutsättningar för miljövänliga satsningar, så att vi tillsammans kan skapa en hållbar och hälsosam grund för nästa generation.

Cyklarna kostar från en dryg hundralapp i månaden och uppåt beroende på modell. För Region Kalmar län kostar inte satsningen någonting. En upphandlad leverantör hanterar avtal, support och leverans.

- Jag hoppas att minst 400-500 kommer att anta erbjudandet redan nu till våren och över 1000 över tid. Flera regioner och kommuner i vår storlek är redan uppe i över 2 000 cyklar inom en ettårsperiod.

Medarbetare som redan i dag cyklar till jobbet har efterlyst bättre cykelparkeringar vid länets tre sjukhus. Därför kommer Regionservice att bygga cykelparkeringar där nu under våren. Då kommer det dessutom att finnas låsta utrymmen för säkrare förvaring av cyklarna.

Uppdaterad 6 mars 2019 Lämna synpunkter på innehållet