Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Ett äldre par som sitter vid ett bord.
Pressmeddelande 2022-10-28

Dags att boka influensavaccination

Tisdagen 1 november öppnar bokningen för vaccination mot årets säsongsinfluensa för dem som tillhör en riskgrupp.

Bokning till regionens hälsocentraler sker digitalt via 1177.se. E-tjänsten kräver inte inloggning med e-legitimation, så den som behöver kan ta hjälp av anhöriga och närstående för att boka en tid. Det går också bra att ringa till sin hälsocentral och få hjälp. Från förmiddagen 1 november är det möjligt att boka.

Den som tillhör en privat läkarmottagning uppmanas att besöka mottagningens webbplats. I vissa fall erbjuds drop-in istället för tidsbokning.

Följande grupper räknas som riskgrupper och erbjuds nu influensavaccin:

 • personer 65 år och äldre,
 • gravida efter graviditetsvecka 12,
 • vuxna och barn från sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom,
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår/instabil astma,
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder),kronisk lever- eller njursvikt,
  • diabetes mellitus,
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling,
 • hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

För dem som ingår i en riskgrupp är vaccinationen kostnadsfri. Allmänheten erbjuds vaccination i december till en kostnad på 160 kronor.

- I år är det särskilt viktigt att många vaccinerar sig mot säsongsinfluensan, då vi ser en ökad risk för hög smittspridning. Immuniteten hos befolkning antas vara låg eftersom vi har haft lindriga säsonger senaste åren, säger smittskyddsläkare Arsene Nzobandora.

Vaccinet som upphandlats innehåller den sammansättning WHO rekommenderat inför säsongen och antalet doser uppskattas vara tillräckliga till alla som behöver. Vaccinet mot säsongsinfluensa är ett väl beprövat vaccin och allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Personer som är 65 år eller äldre och bor på särskilt boende kommer att få ett förstärkt influensavaccin.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa att vaccinera sig. Det är upp till arbetsgivaren att besluta om detta ska vara kostnadsfritt.

Mer information

Arsene Nzobandora, smittskyddsläkare

Telefon: 0480-844 31

Uppdaterad 6 mars 2023 Lämna synpunkter på innehållet