Pressmeddelande 2021-03-22

Egenprovtagningen utökas i veckan

Region Kalmar län utökar möjligheten till egenprovtagning för covid-19. Tre drive-in-stationer öppnas i veckan vid länets tre sjukhus.

Liksom vid all egenprovtagning beställs ett provtagningskit via 1177.se. Det hämtas sedan upp vid drive-in-stationen. Där finns sedan möjlighet att köra åt sidan, provta sig och lämna in provtagningskitet innan man kör därifrån. Det går alltså inte att provta sig utan att först ha gjort en beställning på 1177.se och bokat tid.

Till skillnad från vid andra utlämningsställen finns möjlighet att också den som har symtom kan hämta ut ett provtagningskit. På övriga utlämningsställen som apotek eller hälsocentraler krävs att ett friskt ombud hämtar och lämnar.

Utlämningsställena kommer att vara öppna veckans samtliga dagar; måndag-fredag kl 08.30-15.00, lördag-söndag kl 08.00-13.00. Under påskhelgen kommer det att vara stängt, men röda dagar under våren kommer det att vara öppet.

- Satsningen innebär att provtagningskapaciteten i regionen ökar med ytterligare 2 400 tester per vecka. Totalt innebär det att regionen nu får en kapacitet på drygt 13 300 provtagningar i veckan och att tillgängligheten på lördagar och söndagar ökar, säger samordnare Andreas Delphin inom regionstabens enhet för samordning av hälso- och sjukvård.

Tidbokningen öppnar under måndagen för Kalmar och Västervik. Utlämningen drar igång på tisdag. I Oskarshamn öppnas verksamheten på torsdag och beställning och bokning via 1177.se kan ske från onsdag eftermiddag.

Fakta/Drive-in-stationerna

  • I Västervik blir det vid tidigare Tjustskolan, hus 19 inom sjukhusområdet. Infart sker från Karstorpsvägen.
  • I Kalmar hus 08 inom sjukhusområdet. Infart från Stensbergsvägen.
  • I Oskarshamn blir det vid hus 07 inom sjukhusområdet med infart från Trattvägen.

Det kommer att vara skyltat till utlämningsställena och all utlämning av provtagningskit kommer att ske utomhus.

Mer information

Andreas Delphin, samordnare                                                          0480-899 26

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet