Pressmeddelande 2021-03-10

Ett år med pandemin i Kalmar län

Den 10 mars förra året konstaterades det första covid-19-fallet i länet. Sedan dess har över 11 100 fall bekräftats i länet och än är inte pandemin över.

Efter de senaste veckornas ökning av antal smittade och inlagda på länets sjukhus står det klart att tredje vågen på allvar kommit till Kalmar län. På onsdagsmorgonen var 37 patienter inlagda på länets sjukhus, varav åtta var i behov av intensivvård.

- Förhoppningsvis drabbas inte de allra äldsta så hårt då många av dem nu har fått sin första och även andra dos vaccin. Relativt unga personer som i övrigt är friska blir inte allvarligt sjuka i lika stor utsträckning att de behöver sjukhusvård, säger hälso- och sjukhusdirektör Johan Rosenqvist.

Samtidigt understryker han att den snabba ökning av inlagda på sjukhus är oroväckande och kommer att kräva ytterligare en stor insats av personalen som slitit hårt med covid-vården under ett års tid.

- Det är som ett utdraget krig med ett antal slag som vart och ett måste utkämpas för att vi alla ska kunna gå tillbaka till en normal tillvaro igen.

Även smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin uttrycker oro över att antalet smittade ökat för tredje veckan i rad.

- Hur omfattande den här vågen kommer att bli och hur hårt trycket blir på sjukvården beror på hur vi följer rekommendationerna, säger hon.

Andra vågen av covid-19, som startade i slutet av oktober ledde till betydligt fler sjuka och dödsfall än under våren 2020. Den hann heller inte fullständigt klinga av innan den tredje vågen kom.

- Det är samma rekommendationer som tidigare: håll avstånd, träffa inte andra personer än de i den närmaste kretsen, tvätta händerna ofta, tänk på hur du reser, jobba hemifrån om det finns möjlighet och stanna hemma och testa dig vid symtom.

Hon pekar också på att man ska begränsa sina butiksbesök, undvika att vistas i affärer och köpcentrum i onödan, helst handla ensam och undvika tidpunkter då många andra vistas i affärerna.

Fakta/Ett år med pandemin i Kalmar län

  • 140 000 covid-19-prover har tagits. 11 100 personer har bekräftats smittade.
  • 868 personer med covid-19 har behövt vård på länets sjukhus. 11 januari 2021 hade sjukhusen i länet flest antal covid-patienter inlagda en enskild dag – 78 personer.
  • Region Kalmar län har tagit emot patienter från åtta andra regioner under året.
  • 117 personer har avlidit på sjukhus. Tre av de avlidna var från andra län. 66 procent av de avlidna har varit 80 år eller äldre, 3 procent har varit under 60 år.
  • Totalt 202 personer har avlidit i covid-19 i länet, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering av dödsorsaksregistret.

Mer information

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör

Kontakt sker via pressjouren 0480-841 31

 

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet