Barn som rusar fram
Nyhet 2019-10-02

Fler barn rör på sig tillsammans för Världens Barn

För sjätte året arrangerar Region Kalmar län, P4 Kalmar, Högby IF och Kalmar FF folk- och motionsfesten med Världens Barnloppet nu på lördag den 5 oktober.

Fler och fler barn har deltagit på loppet under senare år. Nyheten för i år är kortbanan på 1,5 km för de allra yngsta eller för de som inte känner för att springa/gå/köra med rullstol hela sträckan som är 4,5 km. Anmälningsavgiften går oavkortat till Radiohjälpens Världens Barn-insamling. Hittills har närmare 7 600 deltagit och de tidigare loppen har sammanlagt genererat över 714 000 kronor, pengar som gått oavkortat till Radiohjälpens insamling till Världens Barn.

Onsdag den 2 oktober klockan 24.00 stänger anmälan därefter gäller efteranmälan på plats vid Guldfågeln arena i Kalmar under fredag klockan 16:00-18:00 och lördag klockan 8.30- 11:00.

Alla anmälda till loppet åker fritt med Kalmar länstrafik till och från Guldfågeln arena, där start och målgång sker. Innan loppstart sker gemensam uppvärmning med Friskis & Svettis. Startavgiften är 50 kronor för barn och 100 kronor för vuxen.

Region Kalmar län har, långsiktigt och tillsammans med flera aktörer, gjort flera satsningar med länets skolor för att inspirera fler till en hälsofrämjande skolutveckling med mer fysisk aktivitet, minskat stillasittande och en aktiv fritid. Överläkaren och författaren Anders Hansens har föreläst om ”Träna för din hjärna” i Kalmar och via livesändning på webbplatsen 1177.se för länets skolor. Den 2 oktober i Oskarshamn sker en workshop ”Rörelseglädje – nyckeln till framgång hos våra barn”, för skolorna i länet. Forskare från Linnéuniversitetet, Smålandsidrotten och Skol-IF och olika skolor medverkar.

Bakgrund Världens Barnloppet

Världens Barnloppet - där alla kan vara med, har vuxit till en riktig folk- och motionsfest. Både innan och efter loppet uppmärksammas invånarna i Kalmar län på vikten av enkel vardagsmotion, genom olika kom igång-aktiviteter runtom i länet och särskilda insatser har gjorts för såväl skolelever som seniorer. Satsningen är en samverkan med flera andra aktörer som kommunerna, P4 Kalmar, Generation Pep, Smålandsidrotten, Högby IF, Kalmar FF, Friskis & Svettis och det lokala föreningslivet.

Josefine Helin, Region Kalmar län, 070-291 76 60

Calle Nilsson Högby IF, 070-444 31 02

Henrik Andersson, Kalmar FF, 0480-44 44 37

Malin Flodén, Sveriges Radio P4 Kalmar, 0480-45 80 51