En flicka borstar tänderna
Nyhet 2021-09-22

Fler förskolor som infört tandborstning

Torsås kommun är den andra kommunen i länet efter Högsby att ansluta alla sina förskolor till projektet Goda vanor tillsammans - tandborstning i förskolan.

Projektet drivs av Folktandvårdens Folkhälsoklinik men sker i samverkan med länets kommuner och förskolor. Det handlar om att skapa goda vanor tillsammans genom ett extra tandborsttillfälle i förskolan och bidra till friskare munnar på länets barn.

- I dagsläget är det 36 förskolor runt om i länet som är med i projektet men vår förhoppning är att så många förskolor som möjligt väljer att delta för att kunna vända trenden i kariessituationen. Även om det är föräldrarnas ansvar att hjälpa barnen att borsta tänderna och hålla sina barns tänder friska, så gör projektet stor skillnad genom att skapa goda vanor tidigt i livet som är en av förutsättningarna för en god munhälsa nu och i framtiden, säger Angelika Tjäder, tandhygienist på Folktandvårdens Folkhälsoklinik och drivande i projektet. 

Karies, det vill säga hål i tänderna, är en av världens största folksjukdomar och endast 77,9 procent av alla 6-åringar i Kalmar län var kariesfria år 2020. WHO (Världshälsoorganisationen) har som mål att 80 procent av alla 6-åringar ska vara kariesfria.

Fakta projekt Goda vanor tillsammans – tandborstning i förskolan

  • Folkhälsokliniken skickar med jämna mellanrum tandborstar, tandborstställ och tandkräm till de medverkande förskolorna.
  • Alla förskolebarn får en egen tandborste med sitt namn på. De fångar själv upp en tandkrämsklick från en tallrik och borstar sedan på sig själva.
  • När barnen borstar sina tänder är upp till förskolan, som skapar sina egna rutiner när det passar dem bäst i sin dagliga verksamhet.

För mer information

Angelika Tjäder, tandhygienist Folktandvårdens folkhälsoklinik
Telefon: 0499-489 59
angelika.tjader@regionkalmar.se

Uppdaterad 21 oktober 2021 Lämna synpunkter på innehållet