Tre kvinnor tittar ut över ett sommarlandskap vid Kalmarsund och Ölandsbron.
Pressmeddelande 2019-10-07

Antalet turister i länet ökade under sommaren

Tillväxtverkets preliminära siffror för antalet gästnätter i Kalmar län mellan juni och augusti visar på en ökning med drygt 40 000 mot föregående år.

Totalt blev det nästan 2,2 miljoner så kallade kommersiella övernattningar under sommarmånaderna. Det placerar Kalmar län på en ohotad fjärdeplats efter hade Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

- Tillsammans arbetar Region Kalmar län och alla länets kommuner arbetar till för att marknadsföra  länet internationell och öka den internationella andelen av gästnätterna, berättar Karin Ekebjär länsturismsamordnare på Region Kalmar län.

- Vi arbetar bland annat med att bjuda in utländska journalister och opinionsbildare, att vara närvarande i sociala medier och genomföra olika kampanjer i Tyskland, Danmark, Nederländerna och Norge, fortsätter Karin Ekebjär.

Antalet utländska besökare som valt att komma till Kalmar län har ökat med åtta procent, vilket är den tredje största ökningen i Sverige. Allra flest kommer från Tyskland (255 688), Danmark (57 479), Norge (49 736), Nederländerna (25 078) och Schweiz (20 546) i nämnd ordning.

Målet 2020 är att andelen besökare från de internationella marknader som vi bearbetar ska vara 15 procent på helåret. Under 2018 var den siffran 13.5 procent.

Statistiken som presenteras av Tillväxtverket ger inte hela bilden. I länet finns det åtskilliga gästhamnar, ställplatser, anläggningar och fritidshus som inte har krav på att rapportera in gästnätter.

Uppdaterad 8 oktober 2019 Lämna synpunkter på innehållet