Pressmeddelande 2020-10-23

Kraftig ökning av smittade i Kalmar län

Just nu ökar antalet fall av covid-19 rejält i hela Kalmar län.

De senaste två veckorna ses en trend där antalet fall nästan har fördubblats jämfört med veckan innan. 

- Efter en period med relativt få fall så ser vi nu en snabb ökning av smittade för varje dag som går. Ökningen sker i alla åldersgrupper, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Hon uppmanar därför nu alla länsinvånare att följa råden från Folkhälsomyndigheten om att hålla avstånd både inomhus och utomhus, att tvätta händerna ofta, att stanna hemma vid minsta symtom, att testa sig vid symptom och sedan stanna hemma tills provsvaret kommit.

- Vi ser att smittan sprids på arbetsplatser och skolor när man sitter tätt tillsammans i fikarum eller uppehållsrum. Jag vill därför uppmana alla att begränsa sina kontakter så mycket som möjligt. Gå till exempel inte på fester eller sociala evenemang. Behöver du gå till affären eller åka kollektivtrafik, välj tider när det är färre människor i rörelse. Undvik även onödiga resor under höstlovet. Vi måste alla ta vårt ansvar och tillsammans bidra till att minska smittspridningen.

Just nu vårdas två patienter på sjukhus för covid-19.

- Vi har än så länge inte så många inlagda på sjukhusen men av erfarenhet från i våras och från andra regioner vet vi att det är en tidsfråga nu innan vi kommer se flera allvarligt sjuka som behöver sjukhusvård säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer.

Folkhälsomyndigheten har nu även möjlighet att i samråd med smittskyddsläkaren i en region besluta om lokala allmänna råd som kompletterar de nationella råden, detta kan exempelvis vara att stänga vissa verksamheter eller avråda från att resa kollektivt.

Mer information

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare

Per-Åke Jarnheimer, hygienöverläkare

Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet