Region Kalmar  läs kulturstipendiater 2019.
Nyhet 2019-11-19

Kulturstipendier utdelade

På tisdagen fick årets kulturstipendiater ta emot sina belöningar i samband med regionfullmäktiges sammanträde.

Totalt handlar det om fem stipendiater på totalt 140 000 kronor inom de två kategorierna arbetsstipendium och belöningsstipendium som Region Kalmar län delar ut i år.

Maria Bang Espersen, Jonna Fries, Carina Henriksson och Friteatergrupp i Kalmar län fick arbetsstipendium på vardera 30 000 kr.

Maria Bang Espersen, Eriksmåla, skapar konstverk i glas tillsammans med hittade föremål från trä-, glas- och metallindustrin i Småland. Hon tilldelas stipendium för sitt konstprojekt om hantverk, tradition och utveckling. Projektet ska resultera i en utställning där ett gammalt sågverk utgör ramen för en teatralisk installation.

Jonna Fries, Ålem, har en gedigen utbildning inom litteraturområdet och verkar som författare, poet och kulturskribent. Hon tilldelas arbetsstipendium för sin tredje diktsamling som fokuserar på moderskap.

Carina Henriksson, Högsby, tilldelas arbetsstipendium för filmprojektet ”Cieco”, där  den senaste animationstekniken kombineras med svensk sagotradition. Avsikten är att skapa en animerad kortfilm som utgår från de småländska skogarna och John Bauers berättelser.

De fem frilansande scenkonstnärer Leo Matthis Dickson, Ulrika Einebrant, Ylva Eriksson, Lisen Hertzman, Ellen Sjöberg bildar tillsammans Kalmar läns nya friteatergrupp. Deras första projekt planeras i samarbete med Kalmar Slott i anslutning till Gustav Vasa-jubiléet 2020.

Årets belöningsstipendium på 20 000 kr tilldelades Barbro Wendén, Vena, Hultsfred. Motiveringen lyder: "Med energi, uthållighet och ett genuint engagemang har Virserums konsthalls chef Barbro Wendén varit en ovärderlig kraft i verksamheten. Bland annat har hon arbetat med de återkommande trä- och textilutställningarna."

Uppdaterad 29 november 2019 Lämna synpunkter på innehållet