Pressmeddelande 2021-01-05

Munskydd vid resor med buss och tåg

Från torsdagen 7 januari rekommenderas resenärer att bära munskydd vid resa med Kalmar länstrafik under pendlingstid, klockan 7–9 samt 16–18 på vardagar.

Uppmaningen gäller alla personer från gymnasieåldern och uppåt och grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendation. I kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom bokad plats bör munskydd bäras framför allt de tider på dygnet med mest resenärer, klockan 7-9 och 16-18 vardagar.

I första hand är det den enskilda individens ansvar att se till att ha munskydd med sig. Munskydden bör vara kvalitetssäkrade CE-märkta engångsmunskydd och bäras och hanteras på rätt sätt. På Kalmar länstrafiks fordon kommer det att finnas information om hur ett munskydd ska bäras samt under vilka tider detta rekommenderas.

- Vi välkomnar rekommendationen samtidigt som vi fortsatt kommer att göra allt vi kan för att minska risken för trängsel ombord på våra fordon. Det är fortsatt viktigt att hålla avstånd, undvika onödiga resor i kollektivtrafiken samt stanna hemma om man är sjuk, säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik.

Kalmar länstrafik kommer inte att dela ut munskydd ombord på sina fordon. Det är inte praktiskt möjligt att säkerställa en kontrollerad och smittsäker utdelning under rådande omständigheter.

Resenärer har dock möjlighet att hämta ut gratis munskydd vid Kalmar länstrafiks kundcenter i Högsby. En giltig biljett är lika med ett munskydd och det går enbart att hämta ut ett munskydd per tillfälle.

Kalmar länstrafik uppmanar alla sina kundcenter och återförsäljare att erbjuda försäljning av munskydd i direkt anslutning till biljettförsäljning.

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet