Röd dekorbild med utropstecken.
Nyhet 2020-12-14

Nationella allmänna råd införs i Kalmar län

Från och med den 14 december ersätts de lokala allmänna råd som gällt för Kalmar län av nationella föreskrifter och allmänna råd.

Syfte är att fortsatt förhindra smitta av covid-19. De lokala allmänna råden för alla som vistas i Kalmar län infördes den 10 november. Den 14 december upphör de att gälla och ersätts av nationella allmänna råd som gäller i hela Sverige. Syftet med råden och föreskrifterna är att minska smittspridningen av covid-19.

Fira med få – träffas med omtänksamt avstånd

De nationella råden och föreskrifterna innebär i korthet att du bland annat ska begränsa ditt umgänge till en mindre krets. Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten även under storhelgerna och att göra anpassningar. Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning. Nya nära kontakter bör begränsas. Umgänge bör bara ske i en mindre krets och du ska inte träffa för många olika personer.

Måste du, res på smittsäkert sätt

Om du behöver resa ska du göra det på ett säkert sätt, för att minimera risken för smittspridning. Tänk på att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du umgås nära med. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Var rädd om riskgrupper

Alla bär ett ansvar för att skydda personer i riskgrupper från smitta. Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk för allvarlig sjukdom. Det är därför viktigt att såväl personer i riskgrupp som personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt. Även här gäller det att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd, att följa riktlinjerna för hygien och att säkerställa att den som uppvisar minsta symtom på covid-19 avstår från att träffas. Så länge inget förbud införts får besök på särskilda boenden för äldre göras. Kontrollera med verksamheten eller din kommun vilka riktlinjer som gäller.

Tillsammans sprider vi ljus och omtanke – inte smitta.

Läs mer

Relaterat på andra webbplatser

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet