Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Illustration av digitalt vårdmöte.
Pressmeddelande 2022-05-03

Ortopedkliniken i Oskarshamn prisad

Ortopedkliniken i Oskarshamn tilldelades på måndagskvällen GötaPriset 2021 för pilotprojektet ”Digital ortopedkonsult”.

Digital ortopedkonsult innebär att primärvården inte längre arbetar med traditionella remisser utan istället erbjuder patienten som sökt sig till hälsocentralen ett digitalt möte med en specialist på ortopedkliniken i Oskarshamn. Beslut fattas direkt när ett ortopediskt problem uppstår.

”Genom att bryta gamla rutiner har ortopedkliniken i Oskarshamn skapat ett helt nytt arbetssätt där man gör rätt från början. Med hjälp av tekniken behöver inte patienten vänta upp till 90 dagar på att få träffa en specialist. Det mesta löser man direkt, utan att patienten ens behöver lämna vårdcentralen”, skriver GötaPrisets jury i sin motivering.

”Resultatet blir snabbare behandling vilket sparar mycket lidande för individen och effektivitets- och produktivitetsvinst för sjukvården.”

Juryn ser en stor potential för andra delar inom sjukvården där kontakter mellan primärvårdsnivån och specialistvårdsnivå är nödvändiga.

Sedan 1989 delas GötaPriset ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Syftet med utmärkelsen är att stimulera utveckling inom de offentliga verksamheterna och främja innovationer som bidrar till en bättre välfärd. Det vinnande projektet belönas med 100 000 kronor och glasskulpturen Göta, designad av glaskonstnären Kjell Engman.

GötaPriset för 2021 skulle egentligen delats ut i november förra året, men sköts upp på grund av pandemin.

GötaPriset arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Regioner, SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska kyrkan.

Uppdaterad 7 mars 2023 Lämna synpunkter på innehållet