Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på covid-19-viruset.
Pressmeddelande 2022-06-17

Pandemin ännu inte över

Även om antalet insjuknade och inlagda i covid-19 ligger på en låg nivå sedan en dryg månad tillbaka är pandemin inte över.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin påminner därför om att man ska stanna hemma om man är sjuk. Inte minst gäller detta under midsommarhelgen då många människor träffas eller vid större publika evenemang under sommaren

- Riskerna ska inte överdrivas men heller inte negligeras. Smittan finns i samtliga länets kommuner även om det rör sig om få fall. Vid större sammankomster kan dock smittan ta fart igen, säger Lisa Labbé Sandelin och pekar exempelvis på Sweden Rock Festival som en smittkälla.

Större folksamlingar innebär alltid en risk för smittspridning, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.

- Den senaste omikronvarianten BA.4 som haft stor spridning i USA och Storbritannien har också upptäckts i vårt län. Även om man tidigare varit sjuk i covid finns risken att man kan bli sjuk igen av denna variant. Den är dessutom mer smittsam än tidigare varianter, säger smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

Någon generell testning av personer med symtom förekommer inte längre, däremot provtas personer som är så sjuka att de är i behov av sjukvård. Också personal inom vård och omsorg ska alltid provta sig vid symtom för att skydda riskgrupper.

Uppmaning är fortsatt att den som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 bör göra det för att undvika allvarlig sjukdom. Det går att boka tid för vaccination vid länets hälsocentraler via 1177.se. När det gäller den fjärde dosen är det än så länge endast personer som fyllt 65 år eller befinner sig i en riskgrupp som kan få denna.

I början av hösten kommer en fjärde dos också att erbjudas alla över 18 år. Personer som fyllt 65 år och personer i riskgrupper som fått en fjärde dos rekommenderas då ytterligare en påfyllnadsdos.

Region Kalmar län förbereder för höstens vaccinationsarbete och kommer efter sommaren att lämna med detaljerad information.

Mer information

Staffan Sylvan, smittskyddsläkare
Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

                                                    

 

Uppdaterad 17 juni 2022 Lämna synpunkter på innehållet