Pressmeddelande 2020-07-03

Provtagning också i Emmaboda

Självtesterna för covid-19 utvidgas i länet. Nu är det klart att provtagning också erbjuds i Emmaboda.

Det är Astrakanen, en av de privata primärvårdsenheterna i länet, som kommer att göra provtagningar mellan kl 9-10 måndag till fredag.

Precis som vid övriga enheter så ska den som har symtom och vill ta ett prov gå in och beställa det via 1177.se. Man får då en tid när man ska infinna sig vid Astrakanens mottagning i Emmaboda. Till skillnad från självtester som hämtas på apoteken av ett ombud som är frisk och symtomfri kommer vårdpersonal att ta provet. Det analyseras sedan vid det mikrobiologiska laboratoriet i Kalmar.

- Det har funnits behov av att få till stånd ytterligare möjligheter för provtagning i södra länet och nu har vi fått en bra lösning i Emmaboda. Det innebär dels en avlastning av apoteket i Nybro, dels att de som vill testas inte behöver åka så långt, säger planeringsdirektör Sofia Hartz.

Självtesterna i Kalmar län startade fredagen 26 juni och hittills har 1 372 tester beställts via 1177.se. Av dessa har 59 av 736 analyserade prover visat sig positiva, det vill säga bekräftade fall av covid-19. Dessa personer har fått förhållningsregler av sjukvården hur de ska bete sig under sjukdomsperioden för att undvika att sprida smittan vidare.

Självtesterna kan via ombud för närvarande hämtas vid nio apotek i länet från norr till söder och vid två moduler i anslutning till hälsocentralerna i Vimmerby och Borgholm. Vid hälsocentralen i Löttorp och nu vid Astrakanens hälsocentral i Emmaboda är det vårdpersonal som tar prov på de som bokat sig via 1177.se.

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet