Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Regionrådet Angelica Katsanidou.
Pressmeddelande 2022-05-12

Psykiatrin i Kalmar i nya lokaler

Efter fyra års byggarbeten är den nya psykiatribyggnaden i Kalmar nu i bruk. På torsdagen invigdes lokalerna.

I de nya lokalerna samlas barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin i samma byggnad. Tidigare har verksamheterna varit utspridda i olika lokaler i Kalmar.

Syftet med de nya lokalerna är att skapa en modern, välkomnande, patientfokuserad, patientsäker och trygg verksamhet med utvecklingsmöjligheter. Patienter kommer att få smidigare övergångar mellan barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri.

- Nu är psykiatrin samlad under ett och samma tak och en del av sjukvården i stort. Det kommer att underlätta för våra patienter men också bidra till att öka samverkan inom psykiatrin och med andra verksamheter inom sjukvården, säger psykiatridirektör Mats Petersson.

I huset kommer drygt 300 personer att arbeta. Verksamheten består av psykiatrisk akutmottagning, mottagningar samt psykiatriska vårdavdelningar.

Kalmarbygget är andra etappen av en omfattande byggverksamhet för att ge psykiatrin i länet nya lokaler. Nya lokaler invigdes i Oskarshamn 2019 och i Västervik pågår bygget med beräknad inflyttning 2025.

Fakta/Bygget i siffror

  • Totalytan är 25 500 kvadratmeter.
  • Byggnad i åtta plan.
  • Byggkostnad: 745 miljoner kronor.
  • Kostnad för verksamhetsutrustning: 44 miljoner kronor.
  • Kostnad för konstnärlig utsmyckning: 8,8 miljoner kronor.
Uppdaterad 12 maj 2022 Lämna synpunkter på innehållet