Nyhet 2019-07-26

Råd vid höga temperaturer

När det är mycket varmt är det viktigt att bland annat dricka mer än vanligt och se till att få i sig lite extra salt. Är du utomhus, håll dig gärna i skuggan.

För att minska hälsoriskerna i samband med höga temperaturer kan du se till att hålla dig sval och ersätta den vätska du blir av med när du svettas. 

Äldre människor och barn är känsligare för höga temperaturer och kan ha svårare att känna törst. De kan därför behöva hjälp att få i sig tillräckligt med vätska under dagen. Titta även till dina vänner och anhöriga, och tipsa om råden.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger.

  • Drick mer än vanligt – vänta inte tills du blir törstig.
  • Ät gärna mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.
  • Ordna en sval miljö – använd gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när det är svalt.
  • Svalka kroppen – en kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt.
  • Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
Uppdaterad 25 juni 2020 Lämna synpunkter på innehållet