Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Bild på coronaviruset som ger covid-19.
Pressmeddelande 2022-07-15

Smittspridningen fortsätter öka

Den senaste veckan har spridningen av covid-19 fortsatt öka i Kalmar län inte minst inom flera kommunala verksamheter.

- Kommer smittan in i en verksamhet sprider den sig väldigt snabbt. Därför är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att se till att man tar sina påfyllnadsdoser av vaccin. Det är en uppmaning som gäller alla, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Trots att det enbart förekommer begränsad provtagning är antalet bekräftade fall högre än tidigare somrar. Omikronvarianten BA 5 är för närvarande helt dominerande bland dem som insjuknat i länet.

- Det är en mer smittsam variant som kan ta sig förbi immunförsvaret både hos vaccinerade personer och personer som har haft covid-19. Men både vaccination och genomgången sjukdom är ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Lisa Labbé Sandelin.

Inom vården märks den senaste veckan ingen ökad belastning av inneliggande med covid-19. Sedan början av juli använder personal inom sjukvården och den kommunala omsorgen munskydd vid nära patientkontakt. Vid sjukdomsutbrott råder munskydd i alla situationer.

Det går att boka sig för vaccination via 1177.se. För gruppen 12-17 år ges en första och andra dos. För personer 18-64 år ges också en tredje dos och för dem som fyllt 65 år eller tillhör någon riskgrupp dessutom en fjärde dos.

I början av hösten kommer de som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp att kunna få ytterligare en påfyllnadsdos. Det kommer då också att ges möjlighet för 18-64-åringar att ta en fjärde dos.

Regionen kommer i augusti att återkomma med mer information om den fortsatta vaccinationskampanjen.

Mer information

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare
Kontakt sker genom pressjouren 0481-841 31

 

Uppdaterad 15 juli 2022 Lämna synpunkter på innehållet