Hoppa till innehåll
Region Kalmar Läns Logotyp
Provtagning av covid-19 i näsa.
Pressmeddelande 2022-01-17

Symtomfria behöver inte provta sig

Regionen prioriterar nu provtagning av personer med symtom på covid-19. Bakgrunden är den ökande smittspridningen de senaste veckorna.

Smittskyddsläkare Staffan Sylvan beslutade på måndagen om att tillfälligt prioritera provtagningen för de som har symtom.

- Vi kommer prioritera resurserna till de situationer där de gör störst nytta. Det innebär att den som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med någon som konstaterats smittad men som är symtomfri inte behöver provta sig i smittspårningssyfte just nu, säger Staffan Sylvan.

Från och med idag gäller följande:

  • Symtomfria hushållskontakter och nära kontakter ska inte provta sig, men utvecklar man symtom ska man snarast provta sig.
  • Som hushållskontakt ska man vara hemma sju dagar räknat från den dag personen i hushållet insjuknade (tidigare provtagningsdatum). Om personen med covid-19 i hushållet inte har några symtom gäller förhållningsreglerna under sju dagar från denna persons provtagningsdatum.
  • Om du arbetar inom vård- och omsorg ska du provta dig på dag 5 räknat från det att personen i ditt hushåll eller den nära kontakten med covid-19 insjuknade.
  • Provtagning efter utlandsvistelse enbart vid symtom. Från den 13 januari behöver symtomfria personer inte längre provta sig vid hemkomst efter resa/vistelse utanför Sverige.

Smittskyddsläkaren stödjer sitt beslut på det underlag som Folkhälsomyndigheten har tagit fram för hur regionerna vid behov kan prioritera i arbetet med testning och smittspårning i en övergångsperiod. Denna prioritering kommer att omprövas när spridningen av omikronvarianten har avtagit, vilket troligen blir någon gång under februari-mars.

Region Kalmar län har i dag en kapacitet att analysera nära på 21 000 prover per vecka. Men trots detta är det många som upplever att det är svårt att få tillgång till provtagning.  För närvarade är 34 procent av tagna prover positiva för covid-19.

Mer information

Staffan Sylvan, stf smittskyddsläkare

Kontakt sker genom pressjouren 0480-841 31

Uppdaterad 21 januari 2022 Lämna synpunkter på innehållet