Pressmeddelande 2020-09-15

Utökad provtagningskapacitet i länet

Region Kalmar län förstärker nu möjligheterna till egenprovtagning för covid-19. Från i dag, tisdag, går det att hämta provtagningskit vid Oskarshamns sjukhus.

Under de senaste veckorna har ett ökat tryck märkts när det gäller egenprovtagning. På flera apotek i länet har tider varit fullbokade flera dagar framöver. För att minska belastningen har ett apotek i Västervik och två apotek i Kalmar utökat utlämningstiderna till att också gälla under helgerna.

I Oskarshamn där det också varit lång kö för att få tid på apoteket för att hämta ut provtagningskit kommer från tisdag också utlämning av material för självprovtagningen att ske vid Oskarshamns sjukhus. Det kommer att ske i en lokal i anslutning till kirurgmottagningen på sjukhuset.

All provtagning kräver att man har gjort en tidbokning i samband med beställningen via 1177.se. Förutsättningen är att man har en e-legitimation. På grund av smittorisken måste man ha ett friskt ombud med giltig legitimation som hämtar och lämnar testet för den som ska provtas. Ombudet måste också ha med legitimation för den som beställt testet. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral.

Egenprovtagning innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsa och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe där man hämtade provtagningskitet. I normalfallet finns svar på provet inom 48 timmar. Svaret får man genom att logga in på 1177.se.

Mer information

Andreas Delphin, samordnare                                                         
0480-899 26

 

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet