Sofie Andersson och Mattias Thörnbom
Nyhet 2020-04-27

Vi har Sveriges bästa filmskola!

Dokumentärfilmsutbildningen på Ölands folkhögskola har av Sveriges kortfilmsfestival utsetts till årets bästa filmskola.

-Vi är så stolta allihop och det känns som att priset går till hela skolan. Motiveringen är så fin - att vi tillsammans skapar ett sammanhang där man kan växa och uttrycka sina tankar och berätta sina berättelser. Just det har varit ett fokus hos våra fantastiskt engagerade lärare, säger rektor Åke Holm.

Juryns motivering löd: Priset går till dokumentär filmutbildning på en folkhögskola som har en lång tradition av att arbeta med bildning, engagemang och samhällsförändring. Skolans fokus är hållbarhet och folkbildning i sin renaste form och rätten att uttrycka sig konstnärligt genom film är utgångspunkten i deras filmutbildning. Genom att där utöver värna om alla människors lika värde och att alla har en berättelse gör Ölands folkhögskola till en samtida intressant och stark filmisk röst att räkna med.

Dessutom belönades eleven Sofie Andersson med ett brons för sin film "We shut shit down" med motiveringen: ”För sin kraft och förmåga att lyckas skildra den frustration som många känner i ett samhällsproblem som berör oss alla. Genom sin föränderliga form och lekfullhet påvisar den komplexiteten i frågan och ger åskådaren ny energi och driv. För bättre sagt blir det inte: ”Varför är inte alla ute på gatan när huset brinner?”

Vill du också gå på Sveriges bästa filmskola?

Sista ansökningsdag för läsåret 2020-2021 är 2 maj.
Läs mer på Ölands folkhögskolas hemsida.

Bilden är tagen av Ölandsbladet och föreställer Sofie Andersson och Mattias Thörnbom som båda går dokumentärfilmskolan på Ölands folkhögskola. 

Uppdaterad 10 september 2021 Lämna synpunkter på innehållet