Lex Maria 2019-03-29

Lex Maria-anmälan efter fördröjd diagnos

Chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund vid Länssjukhuset i Kalmar har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en fördröjd diagnos av en stroke.

Fallet gäller en 80-årig man som sökte vård efter att ha drabbats av synbortfall på ena ögat. På grund av en ofullständig undersökning upptäcks inte förrän vid en ytterligare utredning - en månad senare - att patienten hade påverkan på synfältet i båda ögonen.

Upptäckten ledde det till misstankar om en stroke som bekräftades med röntgenundersökning. Vidare utredning och korrekt behandling inleddes direkt vid diagnos.

Den fördröjda diagnosen medförde inte några medicinska konsekvenser för patienten men mannen utsattes för en risk att drabbas av ytterligare stroke.

Om Lex Maria

Region Kalmar län informerar öppet om samtliga lex Maria-anmälningar. Detta är en del av vårt patientsäkerhetsarbete. Ett av syftena är att gå från en bestraffande kultur till ett mer förebyggande förhållningssätt. En öppen diskussion om brister i sjukvården och tandvården underlättar förbättringsarbete och förhindrar att misstag upprepas.

En anmälan enligt lex Maria ska alltid göras om en patient råkat ut för – vad som enligt Patientsäkerhetslagen är – en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en sådan. Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet. Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.

Sjukvårds- och tandvårdspersonalen inom Region Kalmar län har varje år över 1 miljon patientkontakter. Det sker mellan 40 och 50 lex Maria-anmälningar per år.

Uppdaterad 29 mars 2019 Lämna synpunkter på innehållet